Utrustning i bandy

I bandy är det ett måste ha rätt sorts utrustning och skydd. Alla utespelare ska ha en bandyklubba. Den kan vara gjord av trä eller i komposit. Det är vanligt att bladet på träklubborna har en glasfiberstrumpa utanpå. Sedan är det ett måste ha skridskor för att kunna ta sig runt på planen. Bandyskridskor skiljer sig från ishockeyskridskor då de saknar plös bak samt att man åker på hela skenan för det mesta. De har även ett längre blad, vilket ger en högre fart, men minskar möjligheten till att göra snabba svängar.

Viktigt med skydd

Det är viktigt att skydda kroppens alla delar när man spelar bandy. Det innebär att man bör använda sig av hjälm samt att man har munskydd, benskydd, armskydd, halsskydd och suspensoar. På 1960-talet var det inte krav på hjälm och många använde sig av kepsar eller toppluvor. Men sedan säsongen 1965/1966 är det hjälmtvång.

protection equipment

Boll och klubba

Det man spelar med i bandy är varsin bandyklubba samt en bandyboll. Bandybollen måste vara tillverkad i ett material som är godkänt. Den måste även ha en färg som gör att det är lätt att se. Bollen kan därmed vara i färgerna cerise, mörkröd, orange eller rosa. Bollen måste även ha en så kallad regelbunden studs. Den ska även vara godkänd av det nationella bandyförbundet. Bollen kommer i två olika diametrar, 60 mm och 62,4. Den väger runt 60 gram samt består oftast av en korkkula som är täckt av gummi eller gummiliknande plast.

Den klubba man använder ska vara böjd samt att det måste vara tillverkad i ett material som är godkänt. Den får inte vara över 7 cm bred eller högre än 127 cm. Själva böjen på klubban får inte vara hookad, alltså vinklad. Färgen måste även skilja sig åt från bandybollens färg.