Kost och idrott

När du idrottar eller ägnar dig åt en sport är det bra att även vara noga med kosten. Alltså vad du äter. Det för att du ska kunna optimera din prestation och utvecklas på ett bra sätt. Du bör få i dig rätt mängd av protein, kolhydrater, fett och vitaminer och mineraler.

Protein

Protein är viktigt då det är ett näringsämne som ger dig energi. Det behövs även för att stimulera eller bibehålla muskelmassan. Det finns idag en mängd olika proteinkällor. Det finns vassleprotein så väl som kasein. Du kan få i dig protein via maten så väl som via extra tillskott. Proteinets minsta beståndsdel, fria aminosyror är också de viktiga när du idrottar.

Kolhydrater

När du idrottar så är det viktigt att du får i dig kolhydrater, då detta är så att säga det huvudsakliga bränslet när du gör en fysisk aktivitet. När du gör någon form av fysisk aktivitet så är det först de lagrade kolhydraterna i form av glykogen som används. Du måste därför se till att alltid fylla på med nya kolhydrater så att du upprätthåller glykogenförråden. Kolhydrater är även till så att blodsockret håller sig på en bra nivå.

Carbs

Fett

Fett har även det en viktig roll i form som bränsle för din kropp. Dock är det vanligt att fett kommer lite i skymundan, då många gärna fokuserar på protein och kolhydrater.

Vitaminer och mineraler

Vitaminer och mineraler är något alla behöver, oavsett om man idrottar eller inte. En del vitaminer och mineraler kan tillföras via maten du äter, men ofta är det inte tillräckligt. Det kan då vara bra att addera en del via kosttillskott. En del vitaminer fungerar som antioxidanter. Fysisk aktivitet ger en ökad ämnesomsättning och det gör att fria radikaler ökas. Då är det bra att fokusera på vitaminer med antioxidanter. Mineraler är bra då dessa har funktioner som är viktiga när man idrottar.