Vanliga skador i bandy

Bandy kan vara ganska fartfylld, men är inte alls lika tuff som ishockey. Det förekommer inte extremt många skador inom bandy, men det händer. Det kan vara allt från sårskada, häl och fotvalvsproblem till stukningar och benbrott.

Det vanligaste att råka ut för inom denna sport är sårskador och stukningar. Det är lätt hänt att ramla och då i fallet få skrubbsår eller att man stukar till foten eller handleden. Är det en stukning så kan man linda hårt med ett bandage runt den skadade kroppsdelen.

Benbrott är även det något som man kan råka ut för. Då främst handleder, händer eller fötter. Läkare och gipsning är då det du behöver göra.

Vilka skador är vanligast?

Det som drabbar bandyspelare ofta är sammanstötning med varandra och det är då det kan uppstå skador. Att falla är även det vanligt och kan ge skador på kroppen. Den dominerande skadan inom denna sport är just stukningar av olika slag. Det är sällan ledbanden drabbas, tack vare att spelarna har på sig skydd. En annan vanlig skada är de som drabbar huvudet. Det trots att sporten kräver att man använder hjälm. Käkfrakturer och tandskador kan uppstå, men det vanligaste är mindre sår och svullnader.

En annan vanlig skada är i händerna. Det eftersom man tar emot sig med dem när man faller på isen. Det förekommer även axelskador. Ett tips är att söka upp någon som kan lindra och bota dina besvär då gäller det att få rätt behandling av exempelvis en fysioterapeut.

shoulder pain

Förebyggande åtgärder

För att förebygga och förhindra skador är det bra att ha en gedigen grundträning. Det inom styrka, kondition och teknik. Det är även bra om det finns tydliga regler för att förhindra att det uppstår konflikter mellan spelare. Det gäller också att ha respekt för reglerna, domare måste ingripa för att hindra att spel urartar samt att det är viktigt att använda rätt utrustning.